Tuesday, August 14, 2012

Важността на коензим Q10 (CoQ10)


Важността на коензим Q10 (CoQ10)

 Коензим Q10 субстqанция, която е подобна на витамин и е задължителна за функционирането на тялото. Този ензим е протеин, който играе ролята на катализатор в химичните процеси. Ензимите се нуждаят от коензими в организма, за да изпълняват своите функции.
Витаминът на коензим Q10 е открит преди 60 години от професор Фредрик Крейн и неговите колеги от Университет Пардю, в който той работи като биохимик. Професор Крейн обяснява: “Коензим Q10 участва в преобразуването на енергията в тялото. При ниски нива на веществото мускулите не функционират правилно, нервните импулси на мозъка се забавят, дейността на всички органи се нарушава.” От самото му откриване научните изследвания продължават да хвърлят светлина върху това как работи този жизненоважен хранителен елемент работи в тялото.

Факти за коензим Q10 (CoQ10)

➡ Витамин CoQ10 е много важно хранително вещество, от което тялото се нуждае за производството на енергия.
➡ Вашето тяло може да произвежда CoQ10 до възраст от 20 години, след което нивото му в тялото започва да намалява.
➡ Някои лекарства като статина могат да ускорят загубата на CoQ10 в организма.
➡ Енергичните натоварвания, тежка болест или неправилното хранене също ускоряват намаляването на CoQ10, подобно на нормалния процес на стареене.

Колко важен е CoQ10 като хранителна добавка?

CoQ10 се намира в митохондриите на всяка клетка. Следва да се отбележи, че е налице концентрация на CoQ10 в органи като сърцето , черния дроб, бъбреците и панкреаса, тъй като те изискват най-много енергия. CoQ10 се използва от клетките за производство на енергия, поддръжка и разпространение на клетките.
CoQ10 не само помага за производството на енергия, аденозин три-фосфат, но е от съществено значение за клетъчното дишане и трансфера на електрони.
CoQ10 е ефективен антиоксидант. По този начин CoQ10 играе роля в подкрепата на клетъчното здраве и защита на клетките от свободните радикали, за които се смята, че са в основата на много дегеративни заболявания в наши дни.
Благодарение на способността си да стимулира скоростта на метаболизма се смята, че той помага за контрол на теглото.
CoQ10 увеличава умствения потенциал чрез завишаването на енергийните нива в мозъка.
CoQ10 може да помогне за регулиране на нормалното кръвно налягане, особено при хора, които са с висока степен на риск. Въпреки, че се изискват повече изследвания, има достатъчно доказателства, които предполагат, че използването на CoQ10 помага за регулирането на нормално кръвно налягане. Налице са също така доказателства, че CoQ10 помага за укрепване на оралното здраве и за справяне с леката хронична умора.

Добавки с CoQ10!

Като всички хранителни вещества, CoQ10 по-лесно се абсорбира от системата в комбинация с други хранителни вещества. Винаги търсете мултивитамини, които съдържат CoQ10 заедно с широкия спектър от минерали, витамини, антиоксиданти и аминокиселини, които могат да ви предоставят пълна хранителна подкрепа за насърчаването и поддържането на широката гама от специфични и общи нужди здраве. Повечете формули на мултивитамин не съдържат CoQ10.
➡ CoQ10 поддържа здраво сърце
➡ Увеличава нивото на имунитет засилване нивата на селен и цинк
➡ Витамините C и Е са мощни антиоксиданти, които помагат за здравата кожа и пречат на стареенето
➡ Витамин D, калцият и магнезият укрепват костите и ставите, както и здравето на сърцето
➡ Калият, заедно с други минерали, спомагат за регулирането на нормално кръвно налягане
➡ Витамините от Б групата са важни за невронното и здравите мозъчни функции
➡ Л-Глутамин помага за повишаване на имунитета
➡ Фолиевата киселина играе роля за укрепването на сърцето чрез регулиране на здравословни нива на хомоцистеина
➡ Цитрусовите био-флавоноиди засилват имунитета на организма
Основният фактор за избор на висококачествен мултивитамин е формулата му. Тя трябва да съдържа всички основни хранителни вещества и да осигурява максимална биологична наличност. Повечето формули ще ви доставят около 60 до 70 процента бионаличност. С ефервесцентни формули 99 процента от всички хранителни вещества ще са на разположение за организма ви. Ефервесцентната технология позволява на чревните стени да абсорбират хранителните вещества по-бързо и по-ефикасно.
Винаги се оглеждайте за мултивитамини с CoQ10 в тях, за да сте сигурни, че осигурявате всичко необходимо на организма си!


Още http://fitnesbg.com/q10-coq10.html

No comments:

Post a Comment