Tuesday, August 14, 2012

Млякото е за бебета, а не за бодибилдъри Още http://fitnesbg.com/


Млякото е за бебета, а не за бодибилдъри


„Млякото е за бебетата.”- Арнолд Шварценегер

Във все по-бързо развиващия се свят на бодибилдинга различните идеи и концепции се зараждат лесно, но изчезват още по-лесно. Непрекъснато навлиза нова мода, но само малка част от нея оставя следа и се приема като основен модел, особено ако става дума за хранителния режим в бодибилдинга.
Знаете старите и доказани факти:
➡ Предимството на нисковъглехидратните диети
➡ Здравните ползи от рибеното масло
➡ Защо всички трябва се хранят с плодове и зеленчуци всекидневно
Изглежда, че все още има колебания относно това дали млякото е манна небесна за изграждане на мускулите, както твърдят някои, или пречка за развитието на пълния физически потенциал.

Отвъд етикета

И така, каква точно е тази бяла течност, която образува мустаци от пяна? Съставено главно от въглехидратна лактоза, млякото е дизахарид, състоящ се от простите захари гклюкоза и галактоза. Не е изненадващо, че хората, които се грижат за физиката си, са влюбени в млякото, защото то съдържа доста полезни протеини и мазнини.
В една чаша мляко има всички 8 незаменими аминокиселини, които са необходими за растеж и възстановяване след интензивна тренировка. Сигурно сега разбирате защо трениращите спортисти си падат по млякото.
Когато погледнете съдържанието на мазнини, ще видите, че две трети от тях са наситени, а това се свързва с потенциално полезно повишаване на нивото на хормоните. Така че говорим за питие, което е богато на протеин и може да помогне да станем по-големи и релефни. Всичко е ясно!
Е, не бързайте толкова…

Вашето тяло и млякото

Когато става въпрос за определяне дали млякото трябва да се включи в диета за намаляване на мазнините в тялото, повечето фитнес инструктори, треньори и хранителни специалисти ще погледнат разбивката на хранителните съставки, които са показани на етикета. Обикновено се препоръчва обезмасленото мляко, което съдържа 0 мазнини, 12 грама въглехидрати и 8 грама протеин в една чаша.
„Ако се вписва в препоръчаните ви дневни хранителни стойности, няма проблем”- това е често срещан съвет, който означава, че хранителният източник не е от значение. Популярна е теорията, че просто трябва да смятаме количеството въглехидрати, които консумираме през деня, а източниците на храна са второстепенни. В този случай ще бъдете посъветвани да пиете мляко, защото съдържа само 12 грама въглехидрати.

Но това може да се окаже една голяма заблуда

Основният проблем по отношение на консумацията на мляко е непоносимостта към лактозата. Много хора просто не я понасят. Чувстват се надути, уморени и започва да им се повдига.
Вече установихме, че лактозата е главният източник на въглехидрати в млякото. Всички бебета могат да се справят с нея, но с напредването на възрастта тази способност изчезва при много хора.
За да разберете дали това засяга вас, направете следния прост тест:
1. Изпийте чаша прясно мляко и опишете как се чувствате.
2. На следващия ден хапнете малко сирене и кисело мляко, отново си водете бележки.
Усетихте ли разлика? Това не е млечен проблем, както някои смятат. По-скоро става въпрос за ферментация. Процесът на ферментация, който е свързан с киселото мляко и сиренето, разгражда лактозата, но ви пожелаваме късмет с намирането на ферментирало мляко. Малцина го пият.
Не искаме да задълбаваме много с органичната химия, но хранителните закони гласят, че млякото трябва да бъде пастьоризирано, за да бъде безопасно. Да, това означава, че продаването и купуването на сурово мляко е незаконно в много държави по света. Топлинният процес, който е свързан с пастьоризирането, променя свойствата на протеина в негативна насока.
Ние тренираме здраво и спазваме хранителен режим, за да се орелефим. Има ли смисъл да включваме в диетата си нещо, което ни издува, уморява и вреди на храносмилателната ни система?
Това не звучи много добре…
На пазара има млечни продукти, които са с намалено отрицателно действие на лактозата.Ориентирайте се към тях.


Още http://fitnesbg.com/%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b8.html

No comments:

Post a Comment