Wednesday, August 1, 2012

Ябълките се справят не по-зле от медикаментите с понижаването на „лошия холестерол”

Ябълките се справят не по-зле от медикаментите с понижаването на „лошия холестерол”

Ябълките се справят не по-зле от медикаментите с понижаването на „лошия холестерол”

Ако хапвате по 2 ябълки на ден може да понижите общия и особено чувствително „лошия” си холестерол (LDL) и така да намалите значително риска от инфаркт, атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания, сочи изследване на Държавния Университет на Флорида. То било проведено сред жени, прекарали менопаузата, които са групата, изложена на най-голям риск от сърдечен удар и инсулт. Отличните постижения на ябълките в борбата с холестерола са публикувани в последния брой на специализираното издание Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Експериментът показал, че консумацията на 2 средноголеми ябълки дневно за срок от 6 месеца намалява „лошия холестерол” при жените след менопаузата с почти 25%, като след това продължава да поддържа общия холестерол и най-вече LDL на същите ниски нива. Съкращаването на концентрацията на липопротеините с ниска плътност (LDL) намалява чувствително риска от инфаркти и инсулти, тъй като именно те са отговорни за запушването на артериите и образуването на тромби.

В изследването взели участие 160 жени над 50-годишна възраст, които били разделени на 2 групи. Първата консумирала по 75 гр. сушени ябълки дневно, които се равняват на 2 средноголеми, пресни ябълки. Контролната група приемала същото количество сушени сини сливи. След това на участниците в изследването се правели кръвни тестове веднъж на всеки 3 месеца в рамките на 1 година, колкото продължил целия експеримент.
Кръвните изследвания показали, че след първите 3 месеца общият холестерол на групата жени, консумираща ябълки, е спаднал с 9%, а нивата на „лошия холестерол” са се понижили с цели 16%. След 6-ия месец от изследването, резултатите от изследването били още по-впечатляващи – 13% спад на общия холестерол и 24% намаляване на LDL. При контролната група, приемаща сушени сини сливи също било отчетено слабо понижаване на холестерола, но то било незначително, в сравнение с ефекта на ябълките.

През последните 6 месеца не било отчетено по-нататъшно понижение на холестерола, но приемът на ябълки поддържал постоянни постигнатите ниски нива. И двата вида сушени плодове довели до понижаване на серумните нива на липидния хидропероксид и C-реактивния протеин. Последният бил значително по-нисък след първите 3 месеца при групата, приемала сушени сини сливи.
През 2009 г. друго изследване на полски учени доказа, че яденето на 2 ябълки дневно намалява наполовина риска от рак на червата, а специалисти от Болничния медицински институт „Сейнт Джордж” в Лондон установиха, че само 1 ябълка на ден подобрява значително белодробните функции при мъжете на средна възраст.

No comments:

Post a Comment