Tuesday, August 14, 2012

Депресията и стресът смаляват мозъка и му пречат да расте и работи нормално. Спрете ги!


Депресията и стресът смаляват мозъка и му пречат да расте и работи нормално. Спрете ги!

Депресията и стресът смаляват мозъка и му пречат да расте и работи нормално. Спрете ги!

Тежката депресия и хроничният стрес буквално смаляват мозъка ви и му пречат да расте и работи нормално като блокират формирането на нови нервни връзки, показва международно изследване на учени от САЩ, Унгария и Южна Корея. Негативният ефект поразява нервните трасета свързани с менталните функции и емоциите.
Откритието обяснява защо хора с тежки депресивни разстройства (MDD) страдат от загуба на концентрация и памет, както и от притъпени и неадекватни емоционални реакции. Сега учените установиха, че при хората страдащи от депресия или постоянен стрес се потиска работата на няколко гени, които отговарят за формирането на синапсите или връзките между отделните нервни клетки в мозъка.
Смята се, че именно на това се дължи намаляването на размерите на кората на фронталния лоб на мозъка, което се наблюдава при засегнатите от депресивни състояния.
Изследователи от Университета „Йейл” и Университета на Мисисипи анализирали състоянието на мозъчната тъкан на починали пациенти с диагноза тежко депресивно разстройство. На молекулярно ниво те открили доказателства за ограничената активност на гените, необходими за поддържането на функцията и структурата на мозъчните синапси.
Изследването показало, че за това състояние е отговорен един, единствен генетичен „ключ” или транскрибиращ фактор – протеинът GATA1. Задействането на GATA1 потискало активността на гените и провокирало загубата на нервни връзки.
„Искахме да тестваме предположението, че стресът води до загуба на мозъчни синапси при хората. Успяхме да докажем, че нервните вериги, които обикновено отговарят за емоциите, обучителните възможности и запаметяването се прекъсват с активирането на един единствен транскрибиращ фактор, който е в пряка връзка с депресията и стреса”, коментира ръководителят на изследването, проф. Роналд Дъман (Prof. Ronald Duman) от Университета „Йейл”. Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на специализираното издание Nature Medicine.
По-нататъшните изследвания показали, че при включването на GATA1, лабораторните гризачи започнали да показват признаци на депресия. Откритието носи и добра новина. „Надяваме се, че посредством заздравяването и предпазването на синапсните връзки посредством медикаменти или чрез поведенческа терапия вероятно ще развием много по-ефективни методи за лечение на депресиите”, убеден е проф. Дъман.
Натрупването на стрес и разрушаването на нервните вериги може да се ограничи с приема на антиоксиданти, а в борбата с депресията активно се включват природни съставки като жълтия кантарионкордицепса, или екстракта от мака или женшен.


Още http://fitnesbg.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%be%d0%b7%d1%8a%d0%ba%d0%b0.html

No comments:

Post a Comment