Wednesday, August 1, 2012

Енергийните напитки – “да”, “не” или “все едно”?

Енергийните напитки – “да”, “не” или “все едно”?

Независимо дали тренираме във фитнеса, работим, купонясваме до късно, или блажено спим, нашето тяло непрекъснато произвежда и изразходва енергия. Но понякога се случва “производството” да не достига, за да задоволи “потреблението”. Тогава се налага да влеем малко “чужд капитал”, за да стабилизираме “държавния апарат”. Лично аз, пишейки статията, на няколко пъти обърках “енергийни” със “спиртни” напитки, докато не влях чаша кафе. Така че през ум не ми е минавало да отричам необходимостта от енергизиращи средства. Но дали постъпваме разумно, когато опираме до енергийните напитки? Има ли полза от тях, не си ли вредим, и дали няма по-ефикасни и здравословни алтернативи на пазара? Темата е широка, защото трудно подлежи на генерализиране и има толкова много променливи, че и много по-учени от мен хора не смеят да сочат нещо за неоспорим факт. Но определено си струва да помислите над това, което ще прочетете.
Малко история
Енергийните напитки съществуват още от началото на XX век. Първата енергийна напитка се появява в Шотландия през 1901 година под името Irn-Bru и още тогава се отличава с познатия оранжев цвят.
28 години по-късно във Великобритания започва да се продава напитката Lucozade Energy. Произвеждана е от медицинския гигант GlaxoSmithCline с целта да бъде източник на енергия за болните от настинка. Рекламира се като “лекарство” чак до 1983 година, когато е ребрандирана като енергийна напитка. Съдържала е огромно количество захар – 85g (21 чаени лъжички) в една бутилка от 500mg, и никакъв кофеин. Сега захарта е заменена от царевичен сироп. Аз бих стоял настрани.

60-те години на миналия век бележат революция в производството. В Щатите се появява вечната Gatoradе. Тя е създадена по поръчка на футболния отбор на университета на Флорида – Gators/Алигаторите, и остава в историята като първата енергийна напитка, предназначена за спортисти. По същото време в Япония се появява Lipovitan. Звучи повече като име на лекарство, а дистрибуцията й в малки стъклени бутилки с кафяв цвят допринася още повече за усещането. Предназначението й било да помага на работнициje да не заспиват по време на интензивни нощни смени. Съдържала едно важно за индустрията откритие – таурина. Сега той се съдържа във всички енергийни напитки.
През 1985 в Америка се появява Jolt Cola – първата енергийна напитка, която е рекламирана с това, че съдържа два пъти повече кофеин от всичко друго на пазара. За времето си е била голям хит сред американските колежани, иначе е прехвалена газирана напитка с много захар и прекалено много кофеин.
Започва да става интересно. През 1982 година предприемчивият австриец Дитрих Матешиц слиза от самолета в Тайланд и с изненада открива, че местната напитка Krating Daeng (създадена на основата на Lipovitan и още една корейска напитка) му помага да преодолее така нареченият “jet lag” – характерното изтощение на организма от дълго пътуване със самолет или автобус.
В този момент предприемаческият му дух получава просветление и Матешиц решава да адаптира напитката за европейските пазари.
                       Познато, нали?
Пет години по-късно тайландското питие се появява в Австрия под името Red Bull. Чак през 1997 година започва да се продава и в Америка. Оттогава производството на енергийните напитки се е разрастнало до индустрия за 10 милиарда долара през 2010 година, а само на американския пазар вече има над 600 марки.
Какво ни “дава крила”?
Енергийните напитки са неалкохолни течности, за които производителите им твърдят, че действат тонизиращо благодарение на комбинация от определени видове витамини и стимуланти. Най-често срещаните са витамини Б-2 и Б-12, гуарана, жен-шен, таурин, гинко билоба, други екстракти и специфични за фитнеса суплементи като креатин и карнитин. На тях ще обърнем специално внимание по-нататък. Никой производител обаче не рекламира истината за продукта си. А тя е, че основният търсен ефект – освобождаването на енергия, се дължи на високото съдържание на кофеин и захар в напитката, докато останалите съставки просто повишават тяхното въздействие.
Кофеинът е добре познат стимулант, който  се съдържа в количества между 50mg и 500mg на сервиране. Нормата е около 80mg, което е еквивалента на чаша добро кафе. Кофеинът оказва влияние на централната нервна система, като блокира аденозина – химикала в мозъка, от който ви се доспива. Активността на невроните се ускорява, което вашето тяло счита като сигнал за опасност и задейства рефлекса за самозащита. Хипофизната жлеза започва да произвежда адреналин. Той ускорява биенето на сърцето ви, зениците се разширяват, черният дроб започва да освобождава повече захар в кръвта ви, което води до прилив на енергия. В допълнение се покачват и нивата на допамин – “хормонът на удоволствието” в мозъка, което ви кара да се почувствате енергични. Комбинацията от високото съдържание на кофеин и захар в напитката образно-казано “подпалва” вашата нервна система. Настоятелното й “обливане” с кофеин и захар чрез прекаляване с енергийни стимуланти води до куп проблеми. Най-ниската горна граница, след която се появяват симптомите от прекаляване с кофеин, е около 300mg.
Популярният мит за дехидратирането на тялото като страничен ефект от кофеина е спорен, защото така и не е единодушно признат или развенчан от науката. Но услужливите учени отдавна са доказали, че кофеинът е психоактивен стимулант, действаш по сходен начин с наркотиците (те са също допаминни стимулатори). Което значи, че след като крилата от Ред Бул-а “опадат”, химикалите в организма ви предприемат стремителен полет надолу, по-познат като абстиненция.
И дума не може да става да сравняваме ефектите на кофеина с тези на така наречените “тежки наркотици”, като хероин, кокаин и метаамфетамини – вече достатъчно демонизирахме горкия кофеин! ;) Но симптомите на кофеиновата абстиненция са главоболие, летаргичност/умора, чувство на тревога, и в най-лошите случаи мускулни болки, повръщане, тежест в крайниците, промени в телесната температура, дразнене на стомашно-чревния тракт. А абстиненцията сама по себе си е симптом на зависимост. Кофеинът си има хитра тактика да ви попречи да усетите, че сте станали физиологически зависими. Малките дози от него, които несъзнателно поемаме дори в дни, за които сме сигурни, че са били кофеиново-лишени, възпрепятстват абстиненцията. Честотата и силата на появата й се определят от дневната доза кофеин, която поемате. Имало е случаи симптомите да са причинени дори от ниски количества като 100mg на ден – чаша кафе или три чаши напитка с кофеин.
В други случаи симптомите започват след спирането на ежедневната кофеинова консумация – примерно спирате кафето. Що се отнася до силата, тя варира от пренебрежима до много сериозна в зависимост от цялостното физическо и психологическо състояние и ниво на зависимост към кофеина. Щом четете Сила.БГ, вие сигурно сте човек със здрав дух и здраво тяло, който не прекалява със стимулантите. :) Но други хора, които са изследвани, защото консумират средно по 260mg кофеин дневно и са поставени в състояние на експериментална абстиненция от него, ги болят главите, изкарват над допустимия за нормален “успех” на стандартизирани тестове за тревожност и депресия,  и като следствие от всичко това те просто не са в най-добрата си възможна форма. А тя е главната цел на  всеки един, който се занимава с фитнес.
Още от кръжока по химия
Вече изяснихме главният действащ компонент в енергийните напитки. Сега ще обърнем внимание и на останалата част от “менюто” на една енергийна напитка. Тук нещата започват да изглеждат по-ведро.
Тауринът е един от най-честите ингридиенти на енергийните напитки. Представлява аминокиселина, която се произвежда в тялото на човека. Не се добива от биволски тестиси, противно на широко разпространеното схващане. Ако сте разочаровани – дано това, че може да бъде изолиран от урината на женски добитък ви е достатъчна утеха. За щастие тауринът в енергийните напитки е синтетичен. В нормални количества той спомага за регулирането на сърдечния ритъм и мускулните спазми. От комбинирането му с кофеина в напитката се получава синергистичен ефект, тоест комбинираното въздействие на двете вещества е по-силно от поотделното.
Гуараната е растение, което вирее в Южна Америка. Семената на плодовете му се използват от незапомнени времена за повишаване на енергичността и будността. Причината – съдържат близо два пъти повече кофеин от семената на кафето.
Любопитно е, че растението използва кофеина като защитен токсин, за да се пази от зарази.
Освен кофеина, гуараната съдържа и още две стимулиращи вещества – тебромин и теофилин. Теоброминът се счита за един от компонентите, които превръщат шоколада в афродизиак. Теофилинът има въздействие, подобно на кофеина.
Плодчетата на гуараната – те ви гледат…
Под жен-шен се разбира екстракт от корена на растението, което расте в по-северните части на Азия и Америка. Жен-шенът е доказано средство против умората, а друг приятен бонус е повишаването на либидото. Той стимулира хипоталамусната и хипофизната жлеза, което стимулира производството на кортизол и кортикостероиди. И двете вещества стимулират метаболизма.
Витамините от В група играят централна роля в клетъчния метаболизъм на тялото. Енергийните напитки съдържат витамини Б2 – рибофлавин и Б12. За разлика от всичко изброено дотук, те не са стимуланти и не влияят на енергизиращия ефект на напитката.
Екстрактът от листата на Гинко билоба стимулира кръвообръщението към мозъка и е мощен антиоксидант.
Карнитинът е аминокиселина, която се съдържа в месото. Играе важна роля в метаболизма и изгарянето на мастните клетки, и се ползва във фитнеса от дълго време. Можете да прочетете повече за карнитина и Л-карнитина тук.
Креатинът е добре познат като фитнес-добавка за изграждане на мускулна маса. Представлява водородна органична киселина, която човешкото тяло произвежда от аминокиселини в бъбреците и черния дроб. Той спомага за пренасянето на енергия до клетките, и преди всичко на мускулните клетки.
Обратно в залата
Заключението от цялата поднесена дотук информация е, че енергийните напитки са нещо доста противоречиво. По-заинтересованите от темата сигурно са забелязали, че не съм представял резултати от проведени експерименти и изпитания с тях. Причината е проста: за всяко изследване, което сочи подобрения след тяхната употреба, се намира друго, което ги опровергава. Освен това, тези изследвания се правят със стриктно подбрани субекти, които не могат да бъдат представителни за обикновените потребители.
Енергийните напитки наистина успяват да “изстискат” нова порция енергия от вашия организъм, но при начина, по който го правят, прекалено честата им употреба отнема от вашето здраве и от устойчивостта на организма. Благодарение на честата физическа активност имате шанса да развиете едно здраво сърце, което да бъде достоен център на хармоничното ви тяло. Не бива да допускате да хвърляте усилията си на вятъра, като тормозите това сърце с кофеин, захар и синтетика? Така правят хората, което не се грижат за телата си. Щом ходите на фитнес – значи вие не сте такива. Алтернативите пред вас са двата дара Божии – чаят и кафето, и дарът на науката – спортните напитки.
Електролитите и вас
Спортните напитки са създадени с целта да подпомогнат хидратирането и възстановяването на атлетите след тренировка или състезание. Съществуват три типа такива напитки:
Изотонични – съдържат захар и соли в количества сходни с тези в човешкото тяло.
Хипертонични – съдържат захар и соли в по-високи количества от тези в човешкото тяло.
Хипотонични – съдържат захар и соли в по-ниски количества от тези в човешкото тяло.
Защо са за предпочитане? Спортните напитки директно заменят течностите и електролитите, загубени по време на тренировка или тежък физически труд. Те подпомагат възстановяването на мускула, предотвратяват дехидратацията и ви позволяват да издържате по-дълго на натоварваща дейност. Освен това те съдържат електролити. Те са най-важните соли във вашето тяло: калций, магнезий, калий, натрий, хлорид и фосфат. Електролитите регулират баланса на течностите между органите, поддържат необходимите за пълноценна клетъчна дейност нива на киселинност, и пренасят електрически импулси, които контролират хормоналната и невротрансмитерна секреция, необходима за функционирането на мускулите и нервите. Вашите бъбреци работят, за да поддържат константна концентрацията на електролити в телесните флуиди, въпреки промените в тялото. Освен всичко това електролитите изпълняват и ролята на кофактори на ензимите, което оказва въздействие на други важни функции на тялото, като храносмилането.
По време на тренировка тялото ви отделя магнезий чрез потене. Магнезият е необходим за доставянето на кислород до мускулите.
Натрият и калият са нужни за правилното функциониране на нервната и мускулната тъкан, и на преминаването на течности вън и извън клетките.
Калцият, освен да поддържа вашите кости и зъби здрави, играе и важна роля за съсирването на кръвта, освобождаването на невротрансмитери, поддържа тонуса на мускулатурата и възбуждането на нервната и мускулната тъкан.
Предпочитаната от вас спортна напитка трябва да е богата на въглехидрати, за да ви осигури бърз приток на енергия и контрол над температурата и течностите. Същевременно тя не бива да съдържа прекалено много захар, защото тя дразни стомаха, дехидратира тялото, и качва нежелани килограми.
Полезни ресурси
След като стигнахте дотук и се въоражихте със солидна порция знания, най-доброто нещо, което можете да направите, е да заповядате в онлайн-магазина на Сила.БГ. Той ви очаква по всяко време на денонощието, зареден до дупка с енергийни и спортни напитки, и още много други енергизиращи решения, измежду които да направите своя качествен и информиран избор!
Отделно искам да предложа на вниманието ви два ресурса, където можете да сверите съдържанието на кофеин и захар на стотици видове енергийни напитки.

No comments:

Post a Comment