Monday, August 6, 2012

Джо Уайдър –създателят на Мистър Олимпия, който направи съвременния бодибилдинг такъв, какъвто го познаваме днес

Джо Уайдър –създателят на Мистър Олимпия, който направи съвременния бодибилдинг такъв, какъвто го познаваме днес

Джо Уайдър –създателят на Мистър Олимпия, който направи съвременния бодибилдинг такъв, какъвто го познаваме днес

 Забележителният Джо Уайдър повече от всеки друг в историята на бодибилдингa се откроява като мощен стълб на мотивацията, отдадеността и любовта към този силов спорт. Макар неговите лични победи да остават предимно на аматьорската сцена, Джо е главният виновник за успехите на не едно и две бодибилдинг величия, сред който най-ярко изпъква името на любимото му протеже – Арнолд Шварценегер. И няма как да не е така, защото в продължение на няколко десетилетия Уайдър издава фитнес списания като Muscle & Fitness, Flex, Men’s Fitness и Shape, които се превръщат в настолна библия на всички хора по света, стремящи си към усъвършенстване на своята физика и здраве.

Джоузеф „Джо“ Уайдър е роден на 29 ноември 1919 година в един от най-крайните квартали на канадския град Монреал. Родителите му, които са от еврейски произход, работят от сутрин до вечер, за да осигурят прехраната за своето малко и сплотено семейство, но въпреки това едва успяват да свържат двата края. За да им помогне с каквото може в тази битка на оцеляване, малкият Джо напуска училище, когато е само на 12 години и се захваща да разнася плодове и зеленчуци из местния пазар. Тъй като е изключително дребно и хилаво дете, Джо редовно става обект на подигравки и дори физическа саморазправа от по-големите момчета в квартала. Един ден, след поредното унижение на улицата, той решава да се запише в младежкия клуб по борба, където да научи техники, с който да се защитава от нежеланата агресия.  Заради своята крехка фигура обаче, Джо на бърза ръка е отсвирен от първия треньор, на който попада. Той съвсем разбрано и човешки му обяснява, че не би рискувал да го включи в отбора, защото се страхува, че много лесно може да получи някоя сериозна травма, която да му остане за цял живот.

Този отказа само допълнително нахъсва Джо Уайдър в желанието му да развие силно и здраво тяло. През оскъдното си свободно време той започва да търси информация за бодибилдинга и дори успя да си набави доста броеве от излизащите по онова време специализирани издания за физическа подготовка. От тях той науча фундаменталните принципи за изграждане на солидни мускули и веднага решава да се захване с вдигането на тежести. Тъй като обаче Джо няма нужните средства, с който да си купи дори най-простичката щанга, той сам си създава такава, използвайки гуми и ос от стар автомобил. С непоколебима решителност Уайдър  изтласква и помпа всеки ден самоделната метална скрап почти до пълно изтощение. Резултати не закъсняват да се появят -  с увеличаването на неговите мускулни размери все по-малко от кварталните хулигани смеят да го закачат. През 1936 година, когато е едва на 17 години, Джо Уайдър публикува първия брой на своето списание Your Physique. Чрез него той започва да пропагандира своите научно-обосновани тренировъчни принципи, които бързо намират популярност сред хората, които искат да постигнат драматични промени не само в своето ежедневие, но в целия си живот. Скоро славата на Джо Уайдър като начетен и авторитет силов треньор достига и до ушите на собствениците на монреалския фитнес клуб Verdun Barbell Club, които го канят да се присъедини към тях.

Веднъж навлязал сериозно в света на бодибилдинга, Джо започва да го реформира из основи и то към по-добро. През 1940-та той основава  Weider Nutrion, която се счита за първата в света компания за хранителни добавки. Десет години по-късно пък – през 1950 амбициозният канадец създава и своята прословута тренировъчната програма Weider System of Bodybuilding. Всъщност 1950-та се оказва повратна за Уайдър и в личен план, защото именно тогава той среща умопомрачителната Бети Бросмър.

Тя е сред най-високо платените „pin-up” момичета в Щатите и също като самия Джо се счита от мнозина за пионер в сферата на женския фитнес. Двама сключват брак през 1961 година, като благодарение на тяхната многогодишна съвместна работа, на бял свят се появяват една дузина полезни книги за бодибилдинг и специализирани фитнес списания. Най-големият принос към света на бодибилдинга, който правят семейство Уайдър обаче си остава основаването на Международната федерация по фитнес и бодибилдинг  (IFBB), както и на превърналия се в емблема за професионалните бодибилдъри конкурс „Мистър Олимпия“.

Когато обобщава накратко своя шеметен живот, Джо Уайдър скромно признава : „Откакто станах на 15, та чак до ден-днешен,  бодибилдинга е моята най-голяма страст. Да стана свидетел на забележителния прогрес, който постигаше моя любим спорт през всички тези десетилетия, за мен е огромно щастие и привилегия, както и категорично доказателство на максимата, че със здрава работа и малко късмет, дори най-невъобразимите мечти наистина могат да станат реалност.”


Тренировъчната програма на Джо Уайдър за изграждане на мускули за начинаещи бодибилдъри*
Понеделник и четвъртък
Коремни преси от обратен наклон: 2-3 серии х 15-20 повторения
Повдигане на щанга от лег   6 пирамидални серии* х 15-5 повторения
Повдигане на щанга от наклон  – 6 пирамидални серии* х 15-5 повторения
Раменна преса с щанга от стоеж – 5 пирамидални серии* х 15-5 повторения
Повдигане на пръсти от седеж  -  5 пирамидални серии* х 15-6 повторения
Сгъване на лост с надхват  – 3 пирамидални серии* х 10-6 повторения
Китково сгъване с щанга – 3 серии х 10-15 повторения
Вторник и петък
Повдигане на краката от вис: 2-3 серии х 10-15 повторения
Клекове с щанга: 6 пирамидални серии* х 15-5 повторения
Мъртва тяга с прави крака: 4 пирамидални серии* х 12-6 повторения
Бицепсово сгъване от стоеж: 4 пирамидални серии* х 12-6 повторения
Изтласкване на щанга от лег с тесен хват : 4 пирамидални серии* х 12-6 повторения
Повдигане на пръсти от стоеж: 5 пирамидални серии* х 15-6 повторения
Уточнения:
*Тази тренировъчна програма се изпълнява в продължение на 3 месеца.
* Пирамидални серии – при тях всяка следваща серия е с по-малко повторения от предишната. Така ако имате шест серии например, първата ще е с 15 повторения, втората с 12, третата с 10, четвъртата с 8, петата с 6 и шестата с 5.

No comments:

Post a Comment