Wednesday, August 1, 2012

Провигил – Енергичност, концентрация и издръжливост без сериозни странични ефекти

Провигил – Енергичност, концентрация и издръжливост без сериозни странични ефекти

Провигил – Енергичност, концентрация и издръжливост без сериозни странични ефекти

Модафинилът (Modafinil), чието химическо наименование е Бензхидрилсулфинилацетамид, е сравнително нов стимулиращ препарат, разработен от френската компания Lafon Laboratories под търговското име Провигил (Provigil), като може да се намери на пазара и като Модиодал, Вигил, Алертек и Модасомил.
Той е психостимулант, одобрен от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) за лечение на нарколепсия – физиологично разстройство, характеризиращо се с внезапни и неконтролируеми пристъпи на дълбок сън., ментално изтощение или хронична сънливост. Проучват се ефектите и евентуалния му потенциал при лечението на Болестта на Алцхаймер, депресии и разстройства на концентрацията.
Модафинилът спада към психоактивните вещества от класа на т. нар. Еугероици или „позитивни стимуланти”, които предизвикват менталното състояние на будност и концентрация. Веществото действа като алфа-1-адренорецепторен агонист и като такъв повишава енергичността, жизнеността и подобрява общото настроение чрез увеличено освобождаване на допамин в централната нервна система и промяна на локалните нива на Гама-аминобутиричната киселина (GABA) и глутамата.
Като стимулант има много плюсове в сравнение с амфетамините – не създава крайни състояния на еуфоричност, има по-малко странични ефекти заради по-умереното стимулиране на централната нервна система, минимален ефект върху кръвното налягане и не влияе върху нормалния сън.

По тези причини Провигилът се използва и от американската армия за стимулиране на енергията, издръжливостта и концентрацията при пилотите и пехотинците, когато се налага да изпълняват продължителни мисии без възможност за сън. Резултатите са отлични когнитивни способности дори и след 40 часа без сън, без никой от страничните ефекти на използвания преди това амфетамин Декседрин – треперене, пренавитост, погрешни преценки и внезапни „забивания”  и сривове на нервната система.
Сред бодибилдърите се използва заради отличните си резултати едновременно като стимулант, средство за фокус и концентрация и повишаване на издръжливостта. Изследване, проведено в Канада през 2004 г. показва, че доза от 4 мг. на кг. тегло или 200 мг. за 100-килограмов мъж за 3 часа увеличава максималната аеробна мощност на велоергометър със 85%, както и издръжливостта с 30% при повишен обем на приемания кислород, което става причина и за намаляване на умората по време на упражнения.
Приемът позволява периодични експлозивни изблици на сила, като при състезателите в тласкането на гюле, хвърлянето на чук или мятането на копие, поддържането на високи нива на постижения през целия ден и увеличен аеробен капацитет, а оттам и издръжливост. Действието му като допинг е разкрито от Международния олимпийски комитет през 2004 г. и употребата му забранена, а наличието му се открива със стандартните тестове за урина.
Препоръчителната ефективна доза и при мъжете, и при жените е 100-400 мг., взети 2-3 часа преди състезание. При високи дози стават по-осезаеми и възможните странични ефекти – гадене, главоболие, нервност и напрегнатост. Затова е добре приемът да започне от долната граница и да се увеличава постепенно с 50-100 мг. до границата на поносимост

No comments:

Post a Comment